Національний кінопортал KINOKOLO.UA

Фотобанк

"Вічне світло незаплямованого розуму"

Rambler's Top100

Енциклопедія

"Богдан Ступка, актор"

Народився - с. Куликів, Львівська обл. 1961 - Закінчив студію при Львівському театрі.

Крамниця



Кіноклуби

Статті


Новини

22.03.2019 17:40

Конкурсна комісія вибрала Олеся Янчука директором кіностудії Довженка

У Міністерстві культури пройшов конкурс на посаду генерального директора Національної кіностудії імені Олександра Довженка. Конкурсна комісія заслухала програми кандидатів на посаду - Олеся Янчука та Сергія Сліпака.

У результаті таємного голосування визначився переможець - Олесь Янчук. Кандидатуру Янчука підтримали шестеро членів комісії, один утримався, двоє проголосували проти обох кандидатів.

Відповідно до закону, до конкурсної комісії увійшли дев'ятеро осіб:

  • делеговані Мінкультом: Іван Козленко (Центр Довженка), Юлія Синькевич (Одеський кінофестиваль), Людмила Горделадзе (кінотеатр "Жовтень");
  • делеговані колективом кіностудії: Ганна Чміль (колишня голова Держкіно), Вадим Скуратівський (мистецтвознавець), Лариса Брюховецька (кінознавець, викладач НаУКМА);
  • від громадських організацій: Володимир Гонський ("Товариство зв'язків з українцями за межами України"), Ольга Кобець (Українська всесвітня координаційна рада), Микола Корецький (Союз греків України).

Нагадаємо, Олесь Янчук став директором кіностудії Довженка в квітні 2014 року, його призначило Міністерство культури. Конкурсний відбір тоді не проводили: зміни в ЗУ "Про культуру" набули чинності в січні 2016 року.

Янчук - кінорежисер ("Таємний щоденник Симона Петлюри") і голова Національної спілки кінематографістів.

LB.ua 

**

ОЛЕСЬ ЯНЧУК

Український режисер, продюсер, сценарист.

Народився у Фастові (Київська область). 1984 року закінчив КДІТМ ім. І.Карпенка-Карого, працював асистентом режисера на Київській кіностудії художніх фільмів ім. Олександра Довженка.

1989 року дебютував як постановник — короткометражним фільмом «В далеку путь».

Олесь Янчук — один з найактивніших на сьогодні українських режисерів, відомий як постановник історичних картин з виразним національно-патріотичним акцентом — майже всі його роботи розповідають про постаті і теми, табуйовані зарадянських часів:

  • «Голод-33» (1991) — про трагедію українського голодомору (2009 року отримав 1-й приз Анрі Ланглуа Міжнародного кінофестивалю кінематографічного спадку у Венсенні, Франція)
  • «Атентат — Осіннє вбивство у Мюнхені» (1995) — про убивство Степана Бандери
  • «Нескорений» (2000) — про головного командира УПА генерала Романа Шухевича
  • «Залізна сотня» (2004) — про боротьбу бійців УПА на польсько-українському кордоні у 1944–1947 роках
  • «Владика Андрей» (2008) — про Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.
  • «Таємний щоденник Симона Петлюри» (2018) — про головного отамана військ УНР Симона Петлюру.

З 11 вересня 1998 року — Заслужений діяч мистецтв України, а з 10 вересня 2008 — Народний артист України.

Від 1 квітня 2014 року є генеральним директором Державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. П. Довженка».

Від 28 серпня 2017 року є головою Правління Національної спілки кінематографістів України.

Фільмографія

Режисер:

  • Випадок у ресторані (1985)
  • В далеку путь (1989)
  • Голод-33 (1991)
  • Атентат — Осіннє вбивство у Мюнхені (1995)
  • Нескорений (2000)
  • Залізна сотня (2004)
  • Владика Андрей (2008)
  • Таємний щоденник Симона Петлюри (2018)
  • Атентат — Осіннє вбивство у Мюнхені (1995)
  • Нескорений (2000)

Продюсер:

Сценарист:

  • Атентат — Осіннє вбивство у Мюнхені (1995)
  • Владика Андрей (2008)
  • Таємний щоденник Симона Петлюри (2018)





RSS

Новини

Архів


Новости кино ukrfilm.com